Ondanks coronacrisis geslaagde proef met Utrechtse deelfietsen

De gemeente Utrecht ziet mogelijkheden om het aantal deelfietsen in de stad verder uit te breiden. Dat blijkt uit een anderhalf jaar durende proef met de deelfietsen van het bedrijf Donkey Republic. De aanbieder zag het gebruik van de fietsen door de coronacrisis dalen, maar zowel de gemeente als Donkey Republic zelf ziet potentie om de deelfiets in Utrecht door te laten groeien. Op termijn moet de deelfiets een duurzaam alternatief voor de auto worden.

Donkey Republic heeft ongeveer 475 deelfietsen in Utrecht staan. Het bedrijf zag vanaf het begin van de proef, zo’n anderhalf jaar geleden, tot afgelopen maart het gebruik van de fietsen stijgen, maar de coronacrisis gooide ook voor de deelfietsen roet in het eten. De vraag naar de fietsen zakte in en Donkey Republic besloot het plan om het aantal deelfietsen uit te breiden naar 1.000 voorlopig uit te stellen.

Tijdens de proefperiode van Living Lab, zoals de proef heet, zijn zes onderzoeken gedaan om inzicht te krijgen in de gebruikscijfers en –redenen van de deelfietsen. Daaruit kwam naar voren dat 90 procent van de mensen de fiets gebruikt voor vrije tijd, zoals ontspanning en bezoek aan familie en vrienden. 50 procent van de ondervraagden stapt ook op een deelfiets voor woon-werkverkeer en onderwijs. Vooral het aantal ritten naar het Utrecht Science Park was volgens de gemeente hoog.

Lees hier het hele artikel van DUIC.