Druktemeters om openbare ruimte coronaproef te houden

Met behulp van druktemeters informeren gemeenten en provincies hun bewoners en bezoekers over de actuele drukte op populaire plekken. Vanwege corona komt de vraag op hoe een teveel aan bezoekers uit hoofdstraten kan worden geweerd. De ene na de andere gemeente ontwikkelt met behulp van private partijen een druktemeter voor het publiek. Daarbij is er vooral aandacht voor de manier waarop de privacy is geborgd, schrijft Binnenlands Bestuur.

‘Het is het enige waar journalisten naar vragen,’ verzucht Adriaan van der Giessen, projectleider van SpotRotterdam, de druktemeter van Rotterdam. Sinds augustus is SpotRotterdam live in een testversie op app.spotrotterdam.nl. Met behulp van kleuren op een kaart geeft deze druktemeter aan waar het drukker of juist rustiger is dan normaal is. Die informatie is gebaseerd op locatiedata van bijna een miljoen Nederlandse smart­phonebezitters. Bij het installeren van een aantal bekende nieuws-, weer- en verkeersapps wordt gebruikers toestemming gevraagd om locatiegegevens te gebruiken voor ‘marketing- en analytische doeleinden’.

De belangstelling van gemeenten voor druktemeters is onverminderd groot, merken ze bij ontwikkelaar Intemo. Na Nijmegen worden de gemeenten Eersel en Utrecht voorzien van hun sensoren, en ze zijn in gesprek met Eindhoven en Amersfoort. Utrecht zet het systeem in om samen met Utrecht Science Park een deel van de campus te monitoren en coronaproof te maken. De gemeente wil onder meer bepalen waar fysieke scheidingen nodig zijn om looproutes af te bakenen, waar obstakels juist moeten worden weggehaald omdat ze voor filevorming op het trottoir zorgen.

Lees het volledige artikel op de website van Binnenlands bestuur.