Steden die relatief vitaal zijn krijgen tijdens de coronacrisis de hardste klappen

De coronacrisis verstrekt de achteruitgang van veel winkelgebieden in binnensteden. Dat leidt tot problemen van werkgevers en een hogere werkloosheid, en tenslotte tot meer uitgaven en hogere kosten voor gemeenten. Dat meldt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport Veerkracht op de proef.

Versterkt
Het rapport is een update van een eerder onderzoek uit 2015 naar de vitaliteit van de binnensteden in Nederland. De trend dat Nederlanders minder vaak recreatief winkelen of ‘funshoppen’ in binnensteden is al veel langer gaande, maar de coronamaatregelen hebben dat effect in een groot aantal binnensteden verder versterkt. Volgens de onderzoekers loopt de winkelleegstand op naar meer dan 40% in 2022.

Gevolgen
Retailorganisaties merkten tijdens de coronacrisis al op dat de gevolgen van de coronamaatregelen voor binnensteden flink kunnen verschillen. Zo zien lokale centra ineens weer meer kopers in winkelgebieden, omdat consumenten het winkelen in de ‘grote stad’ vermijden, en vaker dicht bij huis blijven.

Lees het hele artikel op Binnenlandsbestuur.nl