Hoe anders gebruiken we onze openbare ruimte?

Door de coronacrisis is de rol van onze openbare ruimte in transitie. Coronamaatregelen zorgen voor herwaardering van parken, wandel- en fietsroutes. In het weekend trekken we massaal de bossen in, op werkdagen doen we een blokje om. We sporten meer in de buitenlucht, bootcampen of volgen yogalessen in het park.

Buitensport
De trend van buitensporten was al voor corona ingezet. Voor veel gemeenten was het zoeken naar het juiste beleid over de inrichting van deze plekken. Daar kwam met corona nog een uitdaging bij. Hoe zorgen we ervoor dat deze plakken niet te druk worden?
het artikel ‘een stad moet uitnodigen tot sporten en bewegen‘ geeft een inkijkje waar je op moet letten bij openbare sport- en beweegvoorzieningen en welke kansen er zijn.

Bekijk hierbij ook de maatregel Recreatie spreiden en reguleren

Wandelen
Het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP) heeft onderzoek gedaan naar het verplaatsingsgedrag van 10.000 Nederlanders. Uitkomst was: de voetganger heeft terrein gewonnen in 2020. Wandelen is erg populair geworden. Vooral door het vele thuiswerken is het blokje om overdag erg in trek. En door de beperkte andere mogelijkheden is de trek naar natuurgebied ook steeds groter.
Meer weten over het verplaatsingsgedrag van wandelaars.

Bekijk ook de maatregelen voor voetgangers uit het Maatregelenvizier.

Bekijk ook nog deze interessante artikelen:
Hoe be├»nvloedt ‘het nieuwe’ de openbare ruimte.
Deze crisis laat zien dat we vol in moeten zetten op de openbare ruimte