Gedrag- en mentaliteitsverandering door COVID-19

Vandaag is het precies een jaar geleden dat Premier Rutte in de persconferentie bekendmaakte dat we vanaf dat moment geen handen meer schudden in Nederland.
Dit naast de al eerdere aangekondigde aanwijzingen: handen wassen, vaker dan we gewoon waren, in je elleboog niezen en gebruik maken van papieren zakdoekjes.

Nederland is dus al een jaar in de ban van het nieuwe coronavirus. Om beter te begrijpen hoe mensen denken over de afgekondigde maatregelen, wat hun drijfveren zijn om zich hier aan te houden en wat de impact op mensen is, houden het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  en GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  GHOR Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio  Nederland (samen met de regionale GGD’en) een groot onderzoek. Het onderzoek gaat over het gedrag van mensen, wat ze vinden van de gedragsmaatregelen van de overheid en hoe het fysiek, mentaal en sociaal met ze gaat in dit coronatijdperk. (Bron RIVM)

Bekijk hier de resultaten

Wereldwijd hebben de verspreiding van het COVID-19-virus en de immense gevolgen daarvan ons leven volledig ontwricht. Ook al zijn we stappen verder met de uitrol van het vaccin, gedragsverandering van bevolking en zorgprofessionals blijft cruciaal om het virus onder controle te krijgen en te houden. De overheid heeft het afgelopen jaar verregaande maatregelen genomen om het gedrag van mensen drastisch te veranderen. In het artikel ‘ Gedragsverandering cruciaal in strijd tegen COVID-19’ word besproken welke wetenschappelijke gedragsinzichten kunnen worden toegepast in de communicatie met de bevolking om de verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan en hoe om te gaan met noodzakelijke beleidsmaatregelen. Ook laten we zien hoe deze inzichten kunnen worden ingezet in de dagelijkse praktijk. (Bron: NtvG)
Lees het hele artikel op Nederlands tijdschrift voor geneeskunde

Nederlandse samenleving voorgoed veranderd

Paul van Lange, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam geeft aan dat Corona een blijvende invloed heeft op het menselijk gedrag.
Waar veel Nederlanders voorheen wat ‘los’ omgingen met regels, worden we door de coronacrisis gedwongen ons beter aan de regels te houden. En zien we dat ook daadwerkelijk gebeuren.
Ook spreken we elkaar aan op gedrag, dragen van een mondkapje, afstand houden etc.. iets dat voorheen niet gebruikelijk was. Wie sprak nou iemand anders aan die door rood fietste?

Meer lezen over deze gedragsverandering: