Van sneeuw en ijs naar de lentezon

Wat kunnen de afgelopen mooie zonnige dagen ons voorspellen over de drukte tijdens het komende lenteseizoen, de Paasdagen, Koningsdag, Hemelvaartsdag en het Pinksterweekend?

Twee weken geleden drukte op en rondom het ijs om eindelijk weer eens te kunnen schaatsen en drukte bij natuurgebieden om lekker te sleeën.
Samen genieten van het winterweer

Drukte in stadsparken
De afgelopen dagen waren alvast een voorproefje op de lente, die officieel pas 20 maart begint. Na het ‘après-ski-gevoel’ van de winterse dagen gaat dat gevoel nu over in het ‘festival-gevoel’.
De behoefte om elkaar daarbij massaal op te zoeken in parken en feest te vieren was duidelijk terug te zien in de media. Helaas zonder het in acht nemen van de 1,5m afstand.

Verschillende steden hebben hier op in moeten grijpen:

Paasweekend
Kunnen we hier al lering uit trekken voor het komende lenteseizoen? Waarbij zonnige dagen elkaar meestal opvolgen, we ontwaken uit de winterslaap en we er fijn op uit willen.
Denk ook aan het Paasweekend en de aanloop daarnaartoe, waarbij tuincentra, supermarkten en woonboulevards normaal gesproken druk bezocht worden.

Vorig jaar(2020) leek de drukte op veel plaatsen mee te vallen:

Misschien ook niet vreemd, met een Corona-virus dat nog relatief kort in ons land was. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder.  

Hoe kunnen we ons nu al voorbereiden
Wat gaat deze voorbode van de drukte van de afgelopen dagen in stadsparken ons brengen richting de ‘echte’ lente? Geheel afhankelijk van de maatregelen die tegen de lente nog van kracht zijn is het van belang om nu al voor te sorteren op verschillende scenario’s qua drukte.

Op welke plaatsen verwachten we dan drukte? Wat hebben we geleerd van de genomen maatregelen tot nu toe?

Nemen we daarin ook het gedrag van mensen mee? En het feit dat we nu al een jaar leven in deze corona-pandemie? En men behoefte heeft aan ‘bewegingsvrijheid’, waarbij we dan niet het wandelen en fietsen bedoelen maar het fysieke contact met andere.

Laten we hierbij vooral ook naar de menselijke kant kijken: Denk aan Lentekriebels, die zijn voor veel mensen niet alleen de bevestiging dat het voorjaar is begonnen, maar ook het signaal om het roer om te gooien en weer naar buiten te gaan. Vergeten is de lange winter, verdrongen zijn de dikke pakken sneeuw en de bevroren wegen. Het leven is mooi, het is weer lente.
Hoe kunnen we met 1,5 m maatregelen inspringen op het gedrag van de mens?

Iets meer lucht: lichte versoepeling maatregelen

Ervaringen
Graag willen we met elkaar ideeën, mogelijkheden en ervaringen delen! Hoe kunnen we blijven leren van elkaars ervaringen in verschillende gebieden?

Ook delen we hier al enkele maatregelen en inspiratievoorbeelden van afgelopen jaar:

Deel je mee? Dat kan eenvoudig via info@maaksamenruimte.nl